Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
Articles de Economia 

El Banc d'Espanya reclama mesures per evitar que l'atur de llarga durada es faci crònic

Edició05-03-2010 |avui.cat

El Banc d'Espanya reclama que es prenguin mesures per evitar que el nombre d'aturats de llarga durada (que porten més d'un any sense tenir feina) creixi perquè això provoca més dificultats per a la seva reinserció laboral. La institució assenyala que l'atur és la conseqüència més greu de la crisi i que ha afectat de forma més dura els treballadors amb contractes temporals i els que tenen poca antiguitat en la feina. Immigrants, persones poc qualificades o amb poca formació i de més de 55 anys són els grups en situació de més risc per reinserir-se en el món laboral.

L'informe del Banc d'Espanya es fa ressò de la taxa d'atur, que el 2009 havia arribat al 18%, uns set punts per damunt de l'any 2008, i ha arribat fins al 18,8% a finals d'any. En aquest sentit, adverteix sobre la profunditat de la crisi i els seus efectes en tots els sectors productius, una circumstància que a parer de la institució fa més difícil i llunyana en el temps la recuperació. L'atur, com un dels efectes més greus de la davallada econòmica, ha afectat de forma més intensa dones, immigrants i col·lectius amb baixa formació, però sobretot aquells que tenien contractes temporals o amb menys antiguitat.

El Banc d'Espanya adverteix que aquests mateixos col·lectius han vist augmentat el risc de perdre la feina. A la banda contrària, les dones, treballadors de més edat i aquells amb menys nivell de formació són els que es trobaran amb més dificultats per trobar feina. A tot això, l'informe hi afegeix la permanència en una situació d'atur de llarga durada com un obstacle afegit per poder retornar al mercat de treball.

El butlletí del Banc d'Espanya corresponent al mes de febrer assenyala l'increment de la desocupació a l'Estat espanyol, que s'ha centrat en la construcció (−23%) i la indústria (−13,3%) en el conjunt del 2009. També indica que les afiliacions a la Seguretat Social van tenir una pèrdua d'ocupació del −5,8%, sobretot en treballadors per compte propi. La institució també apunta que les xifres indiquen una reducció de la població activa com a conseqüència del descens de la població de més de 16 anys i la reducció dels fluxos d'immigració.

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831