Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
Articles de Islam 

Un jesuïta convidat a parlar de Jesús a musulmans sufís al Marroc

Edició12-03-2010 |Jaume Falquer

El jesuïta català Jaume Flaquer treballa de prop el tema de les relacions entre la comunitat musulmana i la cristiana.Professor de diàleg interreligiós a la Facultat de Teologia de Catalunya, Jaume Flaquer és sovint convidat per les comunitats musulmanes en la seva formació permanent. És membre de Cristianisme i Justícia i de la Fundació Migra Studium i s'ha especialitzat en les relacions entre l'Islam i el Cristianisme. Precisament està realitzant un doctorat de frontera entre aquests dos móns, en el qual aborda la figura de Jesús en un dels més grans mestres sufís de la història, Ibn ´Arabî.

És per això que ha estat convidat a parlar de Jesús a la seu d'una de les ordes musulmanes sufís més dinàmiques al Marroc i al sud d'Europa, la Tariqa Qadiriya Boutchichiya. La seu d'aquesta orde és un veritable centre espiritual per a musulmans, en un indret apartat del nord del Marroc. Es tracta d'una de les institucions musulmanes que més sincerament ha assumit el repte del diàleg amb Occident i, en particular, amb el cristianisme.

"Certament" -explica Jaume Flaquer- "no oculten el seu desig d'atraure a joves europeus a l'Islam, sovint intel.lectuals, però el respecte de la seva predicació, els continguts místics del seu missatge i el seu pacifisme convençut fa d'ells un grup amb el qual el diàleg flueix amb facilitat, a diferència d'altres corrents musulmans".

La conferència va tenir lloc en el marc de la IV Trobada Mundial de Sufisme, amb participació de professors dels cinc continents. Flaquer, l'únic cristià que hi va participar, havia estat convidat per a presentar no només la figura de Jesús en el pensament del místic sufí andalús, sinó, des d'aquest punt de partida, oferir elements espirituals comuns entre cristians i musulmans. El títol de la seva conferència així ho mostra: “Qualitats espirituals de Jesús segons Ibn ´Arabî: un home inundat per l'Alè del Misericordiós”. Aquest concepte islàmic no és llunyà al de l'Esperit Sant cristià, un alè que inunda i dóna vida a tot ésser i del que Jesús és, segons Ibn ´Arabî, la seva manifestació paradigmàtica.

Finalitzada la trobada, que estava dirigida a diversos centenars de persones, van arribar en romeria 15.000 persones procedents de tot el país per a a celebrar el naixement de Muhammad.

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831