Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES DEL MÓN ISLÀMIC 

Alguns paradisos fiscals donaran dades dels comptes des del 2017

Edició30-10-2014 |www.elperiodico.cat

Un total de 18 paradisos fiscals es van sumar ahir a l'acord firmat amb tota solemnitat a Berlín per part de representants de 48 països i territoris de tot el món -inclòs Espanya- per intercanviar de forma automàtica les dades financeres dels contribuents.

A partir del 2017, territoris com Liechtenstein, Luxemburg, Mauricio, San Marino, Curaçao, illes Fèroe, Guernsey, illa de Man, Jersey, Anguila, Bermuda, Gibraltar, illes Caiman, illes Turks i Caicos, illes Verges Britàniques i Montserrat i la resta dels 48 firmants de l'acord intercanviaran entre si de forma automàtica i amb periodicitat anual les dades de les entitats financeres sobre els seus clients.

Barbados, Bulgària, l'Índia, les Sey­chelles, Trinitat i Tobago i Groenlàndia no van firmar l'acord, però, segons el ministeri d'Hisenda, s'han compromès a intercanviar informació des del 2017. A més a més, Àustria i Aruba van firmar l'intercanvi des del 2018.

«Estem fent progressos concrets per aconseguir l'objectiu del G-20 de guanyar la batalla contra l'evasió fiscal», va valorar a Berlín Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE, impulsora de l'acord. «El món s'està tornant un lloc cada vegada més petit per a trucs fiscals, i estem decidits a garantir que els països en desenvolupament també participin dels beneficis d'una transparència més gran en el sector financer», va afegir Gurría.

ABSÈNCIES NOTABLES / En aquest acord, no obstant, hi ha absències notables, com les de Suïssa, Andorra, Panamà i una vintena de paradisos fiscals (com Bahrain o Illes Cook). Encara que representants polítics de Suïssa i Andorra s'han mostrat oberts a acabar amb el secret bancari, la veritat és que les seves firmes no es van estampar a Berlín.

Aquestes absències són les que van portar ahir el president de l'organització professional Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), Ransés Pérez Boga, a subratllar que l'èxit de l'acord dependrà de la seva adopció per part de tots els països. «Contràriament, faríem el joc a territoris opacs que basin la seva activitat a atraure rendes que vulguin ocultar-se», va opinar. «Per això aquesta mesura s'ha de complementar amb la de qualificar com a paradisos els països que no s'adhereixin a l'intercanvi».

Amb tot, l'organització d'inspectors valora com a «molt positiu» el «primer pas» formalitzat ahir, perquè «permetrà controlar la tributació de les rendes i les activitats a l'estranger i els moviments de capitals», segons Pérez Boga.

ABAST DE LA INFORMACIÓ / En representació d'Espanya van anar ahir a Berlín el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre.

Aquest acord multilateral d'Intercanvi Automàtic d'Informació (IAI) és el resultat del projecte posat en marxa el 2013 per Alemanya, Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit (G-5) per promoure a la Unió Europea un model basat en l'acord FATCA amb els Estats Units que, precisament, estableix aquest intercanvi automàtic.

Segons Hisenda, «el 2017 s'ini-ciarà l'intercanvi automàtic d'in-

formació, amb dades referides a comptes financers que estiguin

oberts a finals del 2015 i als comptes que s'obrin amb posterioritat a aquesta data». Els comptes antics, cancel·lats abans de finals del 2015, en quedaran fora de l'abast.

En concret, es posaran en comú dades de tot tipus de comptes financers (dipòsits, valors negociables, participacions en fons d'inversió, assegurances, rendes, etcètera) i s'inclouran dades referents a saldos, imports percebuts per rendes o transmissions, així com la identificació de la persona o entitat titular i de qui efectivament controli el compte.

 

INEFICAÇ CONTRA LA CORRUPCIÓ / No obstant, segons l'organització Tax Justice Network (TJN), que combat l'evasió fiscal a tot el món, l'acord inclou un «principi d'especialitat», segons el qual les dades intercanviades només es podran utilitzar per combatre el frau fiscal, «però no per lluitar contra la corrupció i el rentat de diners». Per això, TJN ho va valorar com «un pas endavant» que, no obstant, «no és el final del secret bancari».

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831